Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide

Start LIFE-project op 22 september 2006


Op 22 september 2006 werd het startsein gegeven voor het LIFE-project. De Burgemeesters van Woensdrecht en Kalmthout, beiden partners in het project, hebben het eerste stukje duin afgeplagd.

Bestuurders van Essen, Kalmthout en Woensdrecht, leden van provinciale staten en EuroparlementariŽrs werden uitgenodigd om de start van het LIFE-project mee te vieren. Na een korte, maar duidelijk positieve boodschap, gebracht door Veerle Mees van het Agentschap voor Natuur en Bos en Marten Wiersma, de coŲrdinator van het Grenspark, werd er vanuit camping Hazeduinen gewandeld naar de projectplaats. De aanwezigen werden opgewacht door Wilton de Dooij, medewerker van de Vereniging Natuurmonumenten.
In het veld werd duidelijk gemaakt wat het project betekent; natuurgebieden terug met elkaar verbinden. Heide en open zand herstellen, zodat soorten weer van Vlaanderen naar Nederland kunnen migreren en omgekeerd. De vennen moeten opgeschoond worden om de typische fauna en flora meer kansen te geven. Daarnaast moeten de bossen ontdaan worden van exoten die er woekeren om vervolgens omgevormd te worden tot gemengde bossen waar naast het naaldhout vooral ook loofhout kansen krijgt. Dit alles kan natuurlijk niet in ťťn jaar gebeuren. Gedurende 5 jaar zal het projectgebied stap voor stap veranderen.
Daarna was het de beurt aan de burgemeesters van Kalmthout en Woensdrecht, dhr. Jacobs en dhr. Fršnzel, om hun beste beentje voor te zetten. Zij hebben een stukje vergraste heide afgeplagd. Hiervoor werd zelfs even de grens tussen Nederland en Vlaanderen verlegd, om deze symbolische daad nog wat meer kracht bij te zetten. Voordat ze de plaghak in hun handen kregen, werden ze eerst deskundig voorgelicht door boswachter Wilton de Dooij van Vereniging Natuurmonumenten. Op de terugweg onthulden enkele raadsleden infoborden, want ook de communicatie in het project is belangrijk. Op drie plaatsen nabij het project zijn infoborden geplaatst. Inmiddels is bij ieder infobord een tweede bord geplaatst, waarop de voortgang van de werken gevolgd kan worden. Wilt u meer weten, kijk dan verder op deze website van het Grenspark.


Switch to the English site Naar de Nederlandstalige site
Minder mobiel
Actueel
Doelstellingen
Natuurstudie
herstel - landschap
Recreatie